YouTube zaciemniło mi film z 2013 roku

oraz innych, leżące w podobnej tematyce produkcji
Myopic
Awatar użytkownika

YouTube zaciemniło mi film z 2013 roku

11.12.2021, 10:06

Dziś przeglądając swoje filmy na YouTube niespodziewanie zauważyłem, że jeden z filmów stał się bardzo ciemny na całej długości:

https://youtu.be/4FGz-O5aIuE

Wcześniej wszystko z tym filmem było w porządku.
Co ciekawe, gdy w YouTube Studio na tym filmie kliknę "Edytuj", otworzy się okno z różnymi parametrami filmu, oraz jest tam też małe okienku do przeglądania tego filmu, w którym to film wyświetla się prawidłowo, nie jest zaciemniony. Także, gdy oglądamy ten film na YouTubie i najedziemy na oś czasu na dole, to podgląd filmu w małym okienku pojawia się prawidłowy, jasny.

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek?
Co może być powodem?
Jak to naprawić?
WWW.artekfilm.pl
Sony HDR-AX2000, DJI Mavic Mini, Pinnacle Studio 14 i 19
alias
Awatar użytkownika

YouTube zaciemniło mi film z 2013 roku

11.12.2021, 18:35

Myopic pisze:Źródło posta Co może być powodem?
Jak to naprawić?

YT takie rzeczy ostatnio odwala, że nic już mnie nie zaskoczy
kilka dni temu na ten sam kanał wysyłałem dwa razy ten sam film w odstępie kilku minut /przez pomyłkę/
po przetworzeniu przez YT ten film jest raz panoramiczny ale z czarnymi kaszetami widocznymi w oknie playera o proporcjach 16:9, a drugi raz jest panoramiczny cały player i film nie ma kaszet a proporcje playera to 2,41:1 ;)

naprawić? może spróbuj mała edycję, np. skróć o 1 sek.
albo pobierz i jeszcze raz załaduj?
Myopic
Awatar użytkownika

YouTube zaciemniło mi film z 2013 roku

12.12.2021, 00:20

@alias, dzięki za rady. Poczekam może kilka dni i zobaczę, czy to problem chwilowy, czy po prostu film został zepsuty.
Wygląda na to, że nikt z użytkowników tego forum, nie miał takiego problemu.
WWW.artekfilm.pl
Sony HDR-AX2000, DJI Mavic Mini, Pinnacle Studio 14 i 19
Myopic
Awatar użytkownika

YouTube zaciemniło mi film z 2013 roku

22.01.2022, 04:56

Odczekałem trochę ponad miesiąc, ale samo się nie naprawiło. Dlatego w edytorze YT Studio przyciąłem odrobinę film na początku. Niestety nie pomogło. Więc użyłem opcji "przywróć oryginał", ale też nie pomogło. Oczywiście film ten miałem w swoim archiwum na dysku twardym, więc ponownie załadowałem go na YT i... okazało się, że film załadowany z prawidłowego pliku znowu jest ciemny. :) :)
Zatem przyciąłem oryginalny prawidłowy plik w Pinnacle z przodu i z tyłu, załadowałem na YT i... film znowu ciemny. :)
Wygląda na to, że YT ma pamięć absolutną. ;)
Dopiero, gdy przekonwertowałem go do MPEG4 (oryginał był w MPEG2), to YT załadował go poprawnie - oto jak ten film ma wyglądać:

https://youtu.be/COHPfvzcIA4

Film ten został wykonany jedną kamerą - jestem w stanie to zrobić przy odpowiedniej współpracy z Parą Młodą. Choć bywają tacy klienci, że nie dają sobą sterować (zatrzymać, poczekać itp.), i wtedy efekt końcowy nie jest tak dobry, jak przy klientach z większą świadomością. Oczywiście daleko jest takiemu filmowi do produkcji, które wykonuje kilku kamerzystów.
Obstawiamy, ile dni minie, aż YT znowu mi go zepsuje? ;)
WWW.artekfilm.pl
Sony HDR-AX2000, DJI Mavic Mini, Pinnacle Studio 14 i 19

Wróć do „Nasze relacje ze ślubów”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Chmura tagów:

Filmowanie lustrzankamivideodslrBlackmagic Pocket Cinema Camera 6KSony A6300 A6500 A7mk3 A7S3Zhiyun Crane 3S | WeeBill LabCanon C70 mk2 C200 C300SamyangDJI Ronin-S Mavic Air Phantom ProSony FX6 FX9GradingPanasonic S1 S1h GH5s GH5Gimbal