TOPAZ'a używam głównie dla wejścia VHS, czyli w postaci 576i lub 576p (po wcześniejszym usunięciu przeplotu).
Tymczasem potrzebuję przeskalować materiał dobrej jakości FHD do 4K jednocześnie korzystając z korekty AI.
Chciałbym się doradzić użytkowników TOPAZ'a, który model AI, z tych dostępnych w Topaz'ie, stosujecie w takiej sytuacji oraz jaka wartość bitrate dla 4K powinna być ustawiona na sztywno , czyli jako 'constant' (bo nie chcę opcji 'dynamic', która generuje duże objętości pliku) ? Gdzieś wyczytałem, że dla 4K bitrate powinien być co najmniej 35Mbps!
Oczywiście mogę sam wykonać testy na każdym modelu AI, ale zajęło by to trochę czasu, więc prościej zapytać tutaj, bo wiem, że kilka osób używa TOPAZ'a.
Skalowanie z FHD do 4K + AI
Myopic pisze:Źródło posta Forum umarło...
Nie odpowiem bo nie korzystam z TOPAZ, może spytaj o coś na temat który jest bliższy wszystkim, a nie tylko Tobie.
Myopic pisze:Źródło posta @imprezylive tylko, że program TOPAZ doradzono mi właśnie na tym forum.
Zdarza się, masz specyficzne potrzeby, nie każdy musi mieć podobne do twoich.
Wykonując testy na próbce FHD 1080p25 zauważyłem, że praktycznie nie ma różnicy, gdy skalując do 4K zastosuję model AI Proteus lub Iris.
Proteus jak wiemy, jest najbardziej popularnym, a Iris wykorzystuję przede wszystkim do korekty starych materiałów z kaset wideo, bo model ten ładnie usuwa szum i wygładza.
Proteus jak wiemy, jest najbardziej popularnym, a Iris wykorzystuję przede wszystkim do korekty starych materiałów z kaset wideo, bo model ten ładnie usuwa szum i wygładza.