Jak kupiłem to po założeniu miałem straszne luzy na bagnecie, rozwiązałem to płytka i odpowiednim dokręceniem, ale często zdarza się tak, ze nie mogę ostrzyć na nieskończoność poniżej ogniskowej w okolicach 24, muszę wtedy zdjąć obiektyw, przekręcić soczewkę w Viltroxie i na chwile problem ustępuje, jednak trzeba odpowiednio trafić, co w moim przypadku na ślubach jest uciążliwe, nie mam na to czasu. Wiem też, ze nie jest to problem mojego egzemplarza, bardzo dużo ludzi ma ten problem, bo w Viltroxie chyba nie istnieje coś takiego jak kontrola jakości. Zresztą jak go kupowałem w sklepie to musiałem czekać dodatkowy tydzień bo egzemplarz który był na stanie na miejscu był fabrycznie uszkodzony. Mam egzemplarz ef-m2, kupiony w lato tego roku, więc nie są to już na pewno problemy wieku dziecięcego i jakieś niedomagania początku produkcji.
EDIT:
Jest jeszcze aputure dec lensregain, w teorii pozwala bezprzodowo sterować focusem z rączki ale nigdy z takiego rozwiązania nie korzystałem. Używka do dostania za 1200zl.