Strona 7 z 14

Szybkie pytania

: 15.12.2017, 14:58
autor: alias
Dodano po 1 minucie 41 sekundach:
eX3 pisze:Hm jako że dużo ludzi wysyła info o niezłej cenie vegasa14 to szybkie pytanko..
Przejścia.. czy coś więcej od wersji 11 ? Tzn coś używalnego.. jakieś ciekawe przejścia na zasadzie drag & drop... bo to że się da coś zrobić to wiem.. ale w sezonie ślubnym nie mam czasu na zabawy :(
Ewentualnie płatne? Coś jak film impact do PP ?



najważniejszym procesem w Vegasie jest systematyczna ale cicha podmiana bebechów (silnika) na ten od Magixa
czego efektem ma być poprawa wydajności i stabilności ;)

Szybkie pytania

: 15.12.2017, 16:36
autor: 8kmichal
Czuję się w DR jak dziecko we mgle :)

Mam projekt, któy chcę by byłw 1920x812 - dodatkowo chcę pokazać fotografie, które są rozmiaru 1920x1080. W Premierce robię sobie sekwencję 1920x812, montuje co trzeba i wrzucam ją do nowej sekwencji 1920x1080 i tam w miejscu "czarnych dziur" na zdjęcia po prostu je dodaję.
Tutaj kiedy zrobiłęm timeline 2 to pierwszy mi wcięło i nie wiem jak go odnaleźć. Łopatologicznie można zrobić "czarne pasy" w fotoszopie i nałożyć na górę jako pierwszą warstwę - na to wpadłem :) Jest jakiś zdecydowanie przyjemniejszy sposób ?

Szybkie pytania

: 15.12.2017, 18:00
autor: alias
obejrzeć kilka tutoriali, jest tego obecnie multum ;)

Szybkie pytania

: 17.12.2017, 18:46
autor: 8kmichal
Masz rację - im więcej godzin z programem - tym lepiej :) Szuję się jeszcze zagubiony, ale idzie coraz sprawniej. Jeśli chodzi o możliwości pracy z kolorem - nie da się tego do niczego porównać. Miałem problem z timeline bo od razu po wrzuceniu plików do DR zacząłem montować i kiedy chciałem zrobićdrugi timeline - całość znikała i nie mogłem odnaleźć pierwszego. Teraz zaczynam od zrobienia dobie osobnego bin a na sekwencję i od tworzenia ich :) Posiedziałem trochę przez weekend, i mimo że dużo wolniej (jeszcze) to w sumie mam w planie zabierać się za kolejne montaże właśnie tutaj - nie tylko kolor ale całość.


Bardzo polecam płatne tutoriale Wojtka Franusa - są bardzo ok i w przystępnej cenie.

Mam dwa pytania - często podczas pracy i zabawy automat przestaje działać - mimo klikania w klawisz A nie dzieje się nic, muszę zrestartować program. Spotkaliście się z tym kiedyś ?
Drugie - najpierw nakładacie lut a a później robicie korekcję podstawową - czy odwrotnie, lut na ostatniego nod a i korekcja na tych wcześniej, czy to nie ma większego znaczenia ? Na tutorialach i kursach jest różnie - raz tak raz tak, dlatego pytam.

P.S. Odszumiacz działa rewelacyjnie, Denoiser od RedGiant przy nim jest jak filmowanie dziś Canonami - można, tylko po co :evil: :evil: :twisted: ;)

Szybkie pytania

: 17.12.2017, 19:34
autor: alias
8kmichal pisze:Źródło posta często podczas pracy i zabawy automat przestaje działać - mimo klikania w klawisz A nie dzieje się nic, muszę zrestartować program. Spotkaliście się z tym kiedyś ?

nie zdarzyło mi się, ale też rzadko używam tej opcji

8kmichal pisze:Źródło posta najpierw nakładacie lut a a później robicie korekcję podstawową - czy odwrotnie, lut na ostatniego nod a i korekcja na tych wcześniej, czy to nie ma większego znaczenia ?

to nie jest wcale jednoznaczne, ponieważ są różnego rodzaju LUT-y
te typowo kamerowe i te symulujące taśmę filmową któregoś z producentów używa się na wstępie, przy czym te pierwsze bezwzględnie te drugie zazwyczaj,
z kolei LUT-y koloryzujące przeważnie są używane po wstępnej obrócę, czyli po normalizacji obrazu bo inaczej nie miałoby to sensu
jednakże!!! zawsze trzeba mieć na uwadze to w jakiej kolejności my nakładamy LUT-y, korekcje i inne efekty ma się ni jak do tego w jakiej rzeczywistej kolejności zrobi to sam DR
o ma swoją ścieżkę postępowania i to w/g niej następuje rzeczywiste przetwarzanie obrazu (jej opis jest w podręczniku)
my postępujemy tak, żeby było nam wygodniej i żebyśmy widzieli co i jaki ma wpływ na obraz końcowy

jeszcze inaczej postępuję się pracując z master LUT-ami lub inaczej LUT-ami szkarłatnymi ;)

Szybkie pytania

: 17.12.2017, 22:45
autor: zyzo
Pierwszy post więc witam wszystkich! :mrgreen:

8kmichal pisze:Źródło posta
Mam dwa pytania - często podczas pracy i zabawy automat przestaje działać - mimo klikania w klawisz A nie dzieje się nic, muszę zrestartować program. Spotkaliście się z tym kiedyś ?


Zobacz czy masz wybraną opcję qualifier w podglądzie tak jak na screenie poniżej, tylko wtedy będzie działał automat.

Obrazek

Szybkie pytania

: 18.12.2017, 11:55
autor: Ziben
jaki jest wasz najlepszy workflow między Resolve a Premiere Pro? u mnie wiele efektów nie działa jak eksportuje pocięty projekt z premiere... chyba musiałbym robić podstawowy montaż, potem kolor i potem efekty ale to mija się troche z celem.

Szybkie pytania

: 19.12.2017, 10:54
autor: wemlo
pytanko...
Czy głowice Benro S6, S7, S8 są kompatybilne z płytkami Manfrotto 501? Tzn Czy płytkę Manfrotto można zamontować na tych głowicach?

Szybkie pytania

: 19.12.2017, 11:28
autor: kulfi82
Tak można zamontować

Szybkie pytania

: 19.12.2017, 12:00
autor: wemlo
kulfi82 pisze:Źródło posta Tak można zamontować

Dzieki. :-)

Szybkie pytania

: 2.01.2018, 12:14
autor: 8kmichal
Czym najlepiej zapisać obraz z monitora - w możliwie najlepszej jakości (najlepiej 4K)? W taki sposób jak pokazywane są np tutoriale z fotoszopa czy premierki

Szybkie pytania

: 2.01.2018, 13:48
autor: mav
Sprawdź OBSa.

Szybkie pytania

: 2.01.2018, 14:01
autor: kulfi82
8kmichal pisze:Źródło posta Czym najlepiej zapisać obraz z monitora - w możliwie najlepszej jakości (najlepiej 4K)? W taki sposób jak pokazywane są np tutoriale z fotoszopa czy premierki

Ja mam kupiony Action! moim zdaniem jest idealny :)

Szybkie pytania

: 2.01.2018, 14:14
autor: alias
8kmichal pisze:Źródło posta Czym najlepiej zapisać obraz z monitora - w możliwie najlepszej jakości (najlepiej 4K)? W taki sposób jak pokazywane są np tutoriale z fotoszopa czy premierki

to ma być film czy prezentacja/tutorial?

Szybkie pytania

: 2.01.2018, 14:31
autor: 8kmichal
W sumie i jedno i drugie. Część na początek do filmów promo - kilka drobnych ujęć jak wygląda korekcja w pewnym studio fotograficznym. Następnie jeśli wszystko wypali będzie cały cykl wideo-warsztatów dla fotografów.

Szybkie pytania

: 2.01.2018, 15:00
autor: Kenzo
Też polecam Action!

Szybkie pytania

: 2.01.2018, 15:32
autor: alias
8kmichal pisze:Źródło posta W sumie i jedno i drugie. Część na początek do filmów promo - kilka drobnych ujęć jak wygląda korekcja w pewnym studio fotograficznym. Następnie jeśli wszystko wypali będzie cały cykl wideo-warsztatów dla fotografów.

ale co chcesz przechwytywać: film czy prezentację?

Szybkie pytania

: 2.01.2018, 15:34
autor: 8kmichal
No film, film - chcę przechwytywać to, co dzieje się na monitorze. Dziękuję chłopaki za polecenie ACTION - sprawdzę temat, cena fajna bo lekko ponad stówka :)

Szybkie pytania

: 2.01.2018, 15:45
autor: mav
Hehe, a OBS darmowy, szkoda, że nie spojrzałeś, bo naprawdę daje radę (chociaż nie wiem, jak z 4k).

Szybkie pytania

: 2.01.2018, 15:46
autor: alias
8kmichal pisze:Źródło posta No film, film - chcę przechwytywać to, co dzieje się na monitorze.

zapytam inaczej: czy chcesz przechwycić np. Netflixa czy to jak robisz coś na kompie np. w programie do edycji?

bo jeśli to drugie to kiedyś Wojtek Franus polecił mi to: https://www.flashbackrecorder.com/
i ja to też polecam (jest również wersja free)

Szybkie pytania

: 2.01.2018, 16:30
autor: 8kmichal
Aaa - zdecydowanie to co robię na kompie. Nie zrozumiałem pytania. Taka robota, jak Wojtek Franus w swoich tutorialach, szykujemy fajny kurs dla fotografów.
Jeszcze nic nie kupiłem :) Dziękuję Panowie !

Szybkie pytania

: 2.01.2018, 16:33
autor: alias
no to zdecydowanie flashback ;)

Szybkie pytania

: 4.01.2018, 20:07
autor: bakomania
Który aparat ma bardziej szczegółowy obraz hd ? canon 6d czy sony a6300 ?

Szybkie pytania

: 4.01.2018, 20:33
autor: eX3
mam tylko 6d, ale chyba każdy w necie Ci odpowie że cokolwiek od 6d :D czyt. a6300.

Szybkie pytania

: 4.01.2018, 20:42
autor: kulfi82
eX3 pisze:Źródło posta mam tylko 6d, ale chyba każdy w necie Ci odpowie że cokolwiek od 6d czyt. a6300.

no właśnie niekoniecznie..miałem kiedyś 6D i właśnie różny za dużej nie ma w porównaniu z FHD z A6300... co innego skal z 4K do FHD :D

Szybkie pytania

: 5.01.2018, 14:01
autor: razor89md
Zlecacie komuś montaż wesela?
Jakie stawki są na rynku?

45-60min film

Szybkie pytania

: 5.01.2018, 14:16
autor: Dividex
razor89md pisze:Zlecacie komuś montaż wesela?
Jakie stawki są na rynku?

45-60min film

Ja biore 600zl nie ale nie wiem czy to duzo czy malo


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Szybkie pytania

: 5.01.2018, 14:20
autor: kulfi82
razor89md pisze:Źródło posta Zlecacie komuś montaż wesela?

mam nadzieję, że nigdy nie będę musiał tego robić, ale wiem, że to powszechnie stosowany proceder. Zacytuję nosala..

Obrazek

Szybkie pytania

: 5.01.2018, 14:27
autor: alias
razor89md pisze:Źródło posta Jakie stawki są na rynku?
45-60min film

jak nie spadniesz z krzesła to Ci podam znany mi zakres: 300 - 20k PLN (na rękę) ;)

Szybkie pytania

: 5.01.2018, 14:51
autor: razor89md
kulfi82 pisze:Źródło posta
razor89md pisze:Źródło posta Zlecacie komuś montaż wesela?

mam nadzieję, że nigdy nie będę musiał tego robić, ale wiem, że to powszechnie stosowany proceder. Zacytuję nosala..

Obrazek


Mam ich tyle, że nie ogarnę sam montażu w tym sezonie ;)
Pracuje codziennie w korpo po 8h ;)

Kontrole będę miał bo będzie to robił znajomy który mieszka w tym samym mieście ;)

Tak owszem, wołałbym sam montować ;)

alias pisze:Źródło posta
razor89md pisze:Źródło posta Jakie stawki są na rynku?
45-60min film

jak nie spadniesz z krzesła to Ci podam znany mi zakres: 300 - 20k PLN (na rękę) ;)


Nie spadłem bo jest szerokie ;)
Dzięki ;)