Strona 4 z 6

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 13.02.2018, 09:14
autor: alias
teraz jest ok

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 6.03.2018, 22:24
autor: Tom_LS
Kolejna, mam nadzieję szybka sprawa. Mam RAWy z ML. Są zarejestrowane z audio, ale po dodaniu ich do projektu ścieżka audio jest pusta. Co robię nieprawidłowo?

Przed dodaniem:
Obrazek

i po dodaniu do projektu:
Obrazek

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 6.03.2018, 23:39
autor: alias
jaki format audio?

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 7.03.2018, 07:41
autor: Tom_LS
alias pisze:Źródło posta jaki format audio?

.wav

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 7.03.2018, 10:55
autor: alias
Tom_LS pisze:Źródło posta .wav

równie dobrze mogłeś napisać "dźwiękowy" :D
podaj parametry techniczne pliku!

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 7.03.2018, 11:04
autor: Tom_LS
alias pisze:Źródło posta Tom_LS pisze:
Źródło posta .wav

równie dobrze mogłeś napisać "dźwiękowy"
podaj parametry techniczne pliku!


Może to wystarczy:)

Format : Wave
File size : 1.54 MiB
Duration : 8 s 400 ms
Overall bit rate mode : Constant
Overall bit rate : 1 538 kb/s
Producer : Canon EOS 5D Mark III
Encoded date : 2018:03:06 13:09:26

Audio
Format : PCM
Format settings : Little / Signed
Codec ID : 1
Duration : 8 s 400 ms
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 1 536 kb/s
Channel(s) : 2 channels
Sampling rate : 48.0 kHz
Bit depth : 16 bits
Stream size : 1.54 MiB (100%)

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 27.03.2018, 18:08
autor: 8kmichal
Obrazek


Ponawiam pytanie, kiedyś miałem taki problem i pomogło ustawienie w panelu NVidia zakresu kolorów na pełny. Jestem po formacie i nie wiem co mam nie tak z ustawieniami - widać na screenie jak różni się obraz po eksporcie z DR. Co robię źle ?
Po lewej DR, po prawej podgląd z VLC zaraz po eksporcie.

Obrazek
Obrazek

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 27.03.2018, 18:43
autor: alias
ok, ale jaki zakres ustawiasz w oknie eksportu z DR? zostawiasz tam na auto czy zmieniasz?

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 27.03.2018, 18:44
autor: mav
Pogrzeb w zakładce przy eksporcie, tam jest ustawienie dotyczące leveli.

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 27.03.2018, 19:45
autor: 8kmichal
Obrazek

Tak to wygląda :)

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 27.03.2018, 19:49
autor: mav
Data levels :) tylko sprawdź, który to będzie. Zapewne odwrotnie do tego, co było zaznaczone :)

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 27.03.2018, 20:00
autor: 8kmichal
Po zmianie Data Levels na Auto wygląda to tak:
Obrazek

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 27.03.2018, 20:08
autor: alias
możesz zostawić na auto, też powinno być dobrze

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 27.03.2018, 20:21
autor: 8kmichal
No ale mimo wszystko inaczej niż w samym DR. Po zaczytaniu pliku do programu tak by podgląd nie był przez VLC tylko w Resolvie nadal są drobne różnice. Zmieniłem clip attributes i monitoring video na full (z radą z grupy z Fb) i też nie pomaga. Nie jest 1:1 :)

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 27.03.2018, 20:31
autor: alias
a monitor masz na HDMI? ma on możliwość zmiany ustawień levels?
jeśli tak to stosuj wszędzie level video

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 15.04.2018, 14:04
autor: kinga.
Czy błędem jest wypuszczenie materiału w codecku 444 jeśli materiał z kamery jest w appleprores 422 z dużą ilością dodanego szumu, efektów specjalnych i oczywiście kolorków? Pytam ponieważ miałam wrażenie przy renderowaniu projektu, że w momencie kiedy był to render w 422 uciekało bardzo dużo detali i efekt był niezadowalający.

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 15.04.2018, 15:38
autor: alias
kinga. pisze:Źródło posta Czy błędem jest wypuszczenie materiału w codecku 444 jeśli ...

nie, nie jest ;)
często tak się robi, gdyż nawet zwykła korekcja kolorów potrafi tak uszlachetnić obraz, że aż szkoda by było degradować materiał z 'wartość dodaną'

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 28.04.2018, 13:21
autor: 8kmichal
Wrzucam sekwencję plików - setki - synchro zrobione za pomocą PluralEyes. Wybieram, tnę i kopiuję na drugi timeline.
Setka w sekwencji z PE jest stereo, po przerzuceniu do właściwego timeline zamienia się na mono, mam tylko lewy kanał - dlaczego ?

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 21.05.2018, 17:00
autor: ziemas
Cześć, mam dwa problemy. Open fx nie dzieła, jak to ogarnąć? Po zapisaniu materiału, który montowałem i ponownym włączeniu programu mam media offline i nie mogę tego rozgryźć. Nie bardzo chce mi się montować od nowa... :(
Win 10 64.

Przywróciłem pliki i już są widoczne. W Media prawym Relink Selected clips i wskazać folder. Uff.
OpenFx dalej wyświetla się przy starcie. 15 Beta

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 21.05.2018, 18:11
autor: alias
ziemas pisze:Źródło posta 15 Beta

sam sobie odpowiedziałeś ;)

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 26.06.2018, 18:54
autor: 8kmichal
Właśnie zjadło mi projekt - pracuję na najnowszej wersji 15beta, mam ustawioną opcję zapisu automatycznego po każdym kroku - jednak po "errorze" nie ma żadnego projektu.
Jest szansa jakoś to odnaleźć ? Jest miejsce, gdzie DR zapisuje takie rzeczy ? Szkoda mi być dnia w plecy :)

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 26.06.2018, 19:13
autor: alias
8kmichal pisze:Źródło posta Właśnie zjadło mi projekt - pracuję na najnowszej wersji 15beta, mam ustawioną opcję zapisu automatycznego po każdym kroku - jednak po "errorze" nie ma żadnego projektu.
Jest szansa jakoś to odnaleźć ? Jest miejsce, gdzie DR zapisuje takie rzeczy ? Szkoda mi być dnia w plecy :)


resolve trzyma projekty w bazie danych postgres sql
wiec spróbuj zaczytać plik zrzutu
i jeśli zainstalowałeś resolve na C to ścieżka będzie taka:

Komputer -> Dysk (np. C) -> Resolve storage -> Resolve Project Backups -> tu_dziwna_nazwa_generowana_losowo -> Project.db.2018062512175999 /tu nazwa dampu bazy z datą godziną sekundami i coś tam jeszcze/

piszę tę ścieżkę z pamięci więc musisz sam dokładnie poszukać :D

jak to nie pomoże, to będzie potrzebny jakiś manager postgresa żeby zaczytać dump do bazy

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 26.06.2018, 19:14
autor: kulfi82
nie chcę robić gównoburzy, ale podziwiam Was za luźne podejście do czasu :D ja próbowałem kilka razy podejść do DR, ale sorry to program dla wyjątkowo cierpliwych ludzi.

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 26.06.2018, 19:18
autor: alias
kulfi82 pisze:Źródło posta nie chcę robić gównoburzy, ale podziwiam Was za luźne podejście do czasu ja próbowałem kilka razy podejść do DR, ale sorry to program dla wyjątkowo cierpliwych ludzi.

my tu piszemy o wersji beta 15
a 14 jest u mnie stabilna jak skała

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 26.06.2018, 19:25
autor: 8kmichal
Niestety - plików takiego projektu nie widzę. Mam każdy jeden, nowy zrobiony na próbę też - ale dzisiejszego, przy którym pracowałem od rana brak :)
Używam w sumie jednej - w niej trzymam osobne projekty, pierwszy raz dziś jeden z nich wystrzelił w kosmos. Live Save działał do tej pory wzorowo, przy ew. problemach z betą przywracał projekt do ostatniego kroku, a tutaj nie ma nic :(

(oczywiście, to mój błąd używania BETY, jednak odkąd wyszła... jakoś tak... :) - mam za swoje).

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 26.06.2018, 21:29
autor: MarcinM
Michał - zgłoś ten błąd, niech naprawią do stabilnego wydania :)

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 26.06.2018, 21:38
autor: 8kmichal
Zgłosiłem :) :D :D
Jadę od nowa, w miarę pamiętam co, gdzie i jak...

Pierwszy raz zdarzył mi się bolesny błąd, który z Adobe miałem na tyle często, że przestałem to liczyć (i to tylko na własne życzenie, pracując na oprogramowaniu w wersji BETA :P)

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 2.07.2018, 15:59
autor: kulfi82
Czy ktoś w Premierce pracuje może na czymś pokroju RX580 8GB? Jak to się sprawuje i czy warto to wymienić na coś zielonego?

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 4.07.2018, 11:25
autor: wemlo
pytanie odnośnie eksportu w 15 beta...
Otóż chciałem wyeksportować klip o proporcjach 2.39x1... W tym celu udałem sie do:File - Project Settings - Timeline Resolution i tam wpisałem w Custom 1920 x 803
To samo w zakładce delivery, czyli Custom Resolution i te same wartości. Reszta jest bez zmian. Niestety za kazdym razem wywala mi błąd (Recording failed with Error : Failed to encode the video frame).
Przede wszystkim chciałem uzyskać odpowiednie proporcje całego klipu, a nie tylko widocznego obrazu z czarnymi paskami u góry i u dołu. W Premiere pro odbywało się to bezproblemowo. W Resolve niestety jak do tej pory nie znalazłem rozwiązania. :-(

Dobra już znalazłem rozwiązanie.
1920 / 2,39 = 803,3
Wpisanie wartości 803 powoduje że wyskakuje błąd, natomiast gdy wpiszę 804... działa i renderuje normalnie materiał. Niestety nie da się wpisać dokładnie 803,3... Ale i tak jest już spoko :-)

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 4.07.2018, 19:05
autor: Stefan
wemlo pisze:Źródło postaW Premiere pro odbywało się to bezproblemowo. W Resolve niestety jak do tej pory nie znalazłem rozwiązania. :-(

Dobra już znalazłem rozwiązanie.
1920 / 2,39 = 803,3
Wpisanie wartości 803 powoduje że wyskakuje błąd, natomiast gdy wpiszę 804... działa i renderuje normalnie materiał.

A czy te rendery z PP miały faktycznie 803px? Zdaje mi się, że niektóre kodeki lubią wartości parzyste albo i podzielne przez 4 - może w tym był problem a PP po prostu zaokrągłał tak z uprzejmości?