Strona 3 z 4

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 13.12.2017, 20:01
autor: ziemas
alias pisze:Źródło posta
ziemas pisze:Źródło posta Render mam na QTime 24 fps, h.264 Full Hd...

a reszta parametrów ?

W Custom.
Quality 10000 kb/s i więcej nic nie zmienia.
Encoding profile- auto
W advanced nic nie ruszałem.
Tam jest aspect ratio-square
Dataevel auto
Burn- same as project
Flat pass-off

Może masz przykładowy set pod full hd żeby otrzymać najlepszą jakość, przynajmniej nie tracić z oryginału za wiele.

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 13.12.2017, 20:17
autor: alias
bitrate 28-35Mbps , Quality - Best

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 13.12.2017, 21:10
autor: the_watcher
ziemas pisze:Źródło posta ... Wina jakiś kodeków ...

Ostatnio widzę u nas na forum wysiew pisowni "jakiś" zamiast "jakichś", no ludzie to jest ort.

A problemu renderu sam jestem ciekaw. Skoro Vegas, to wnioskuję, że renderujesz pod Windowsem..

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 13.12.2017, 21:16
autor: alias
the_watcher pisze:Źródło posta Ostatnio widzę u nas na forum wysiew pisowni "jakiś" zamiast "jakichś", no ludzie to jest ort.

oj, tak ostro
a przecież wystarczyło napisać, że jakiś to zaimek nieokreślony w mianowniku rodzaju męskiego (w rodzaju męskonieżywotnym też biernik), a jakichś to dopełniacz lub miejscownik liczby mnogiej tego zaimka (w rodzaju męskoosobowym też biernik), i wszystko byłoby jasne :)

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 13.12.2017, 21:17
autor: ziemas
the_watcher pisze:Źródło posta
ziemas pisze:Źródło posta ... Wina jakiś kodeków ...

Ostatnio widzę u nas na forum wysiew pisowni "jakiś" zamiast "jakichś", no ludzie to jest ort.

Upss... Nie zwróciłem uwagi. Sorry. Wiem że pisane z telefonu to nie wymówka. ;)

A problemu renderu sam jestem ciekaw. Skoro Vegas, to wnioskuję, że renderujesz pod Windowsem..


Tak to Windows 10. Jutro coś wrzucę jako przykład.

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 14.12.2017, 10:29
autor: 8kmichal
Odpalając - zawsze muszę mieć dongla w usb ? Bo bez niego cały czas pyta o jakiś serial, którego nie mogę zlokalizować :)

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 14.12.2017, 11:19
autor: alias
dawniej kupowany DR miał zawsze dongla do autoryzacji
obecnie kupowany ma serial
program autoryzuje się i po tym i po tym zabezpieczeniu

więc jak masz serial to klepiesz i spokój, jak masz dongla to musi być w kompie
Ci co mają dongla rzecz jasna nie mają seriali
;)

Dodano po 1 minucie 14 sekundach:
p.s. nie wyjmuj też dongla w czasie pracy programu bo sobie sporych kłopotów możesz narobić

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 14.12.2017, 11:21
autor: 8kmichal
:(
Czyli niepotrzebnie wybrałem opcję z donglem. Kupując padło pytanie - wersja CD czy USB - pomyślałem, ciekawe jak ja odpalę CD :D i padło na dongla.

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 14.12.2017, 11:38
autor: alias
serial jest znacznie wygodniejszy, szczególnie jak ktoś ma lapka z samymi portami usb-c :D

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 14.12.2017, 11:46
autor: 8kmichal
Teraz jest już raczej za późno, żeby to odkręcić :)
Cóż... dobrze, że mam wielką skrzynię montażową, i ukryję to jakoś na tyłach. Dzięki

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 14.12.2017, 12:13
autor: alias
8kmichal pisze:Źródło posta Teraz jest już raczej za późno, żeby to odkręcić

zależy gdzie kupowałeś, może nie będzie z tym problemu?

8kmichal pisze:Źródło posta Cóż... dobrze, że mam wielką skrzynię montażową, i ukryję to jakoś na tyłach. Dzięki

są płyty co mają nawet gniazdo usb na samej płycie, wtedy można dongla mieć w środku ;)

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 15.12.2017, 08:51
autor: 8kmichal
http://prntscr.com/hnrhgo

Po czym poznać (jak włączyć taką opcję), że dany klip został już raz użyty i znajduje się na timeline ?

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 15.12.2017, 09:19
autor: alias
masz to już widoczne na wyższych klipach
taki szary słabo widoczny paseczek, w w nim biały fragment
to pokazuje że klip jest użyty i jednocześnie która cześć klipu została użyta
zobacz na P1510177 widać że użyłeś jego końcówki

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 5.01.2018, 17:06
autor: 8kmichal
Obrazek

Jak zrobić, żeby pionowe zdjęcia w podglądzie był po prostu pionowe, tak by cziewczyny nie wyglądały jak dzieła Rubensa ? :)

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 17.01.2018, 09:15
autor: Julass
Czy mając dongla do DR studio, można korzystać z pełnej wersji na kilku komputerach?

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 17.01.2018, 10:36
autor: alias
tak, ale tylko na jednym w danym czasie

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 26.01.2018, 11:19
autor: Tom_LS
Witam, niestety w moich materiałach zdarzają się ujęcia, w których pion nie jest zachowany. Koryguję to używając Rotate w Color>Input Sizing. Każdorazowo muszę również skadrować ujęcie, aby po bokach nie zostały czarne pasy. Czy istnieje możliwość, aby zmieniając wartość Rotate automatycznie obraz zoomował się w celu zapełnienia całości kadru filmowego?

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 26.01.2018, 12:29
autor: alias
Tom_LS pisze:Źródło posta Rotate automatycznie obraz zoomował się w celu zapełnienia całości kadru filmowego?

spotkałem się kiedyś dawno z takim plugunem, trzeba by poszukać w necie

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 27.01.2018, 13:21
autor: Tom_LS
alias pisze:Źródło posta Tom_LS pisze:
Źródło posta Rotate automatycznie obraz zoomował się w celu zapełnienia całości kadru filmowego?

spotkałem się kiedyś dawno z takim plugunem, trzeba by poszukać w necie


Dzięki, poszukam.

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 29.01.2018, 08:39
autor: Tom_LS
Witam, zapomniałem synchronizować timecode. Zauważyłem, że mogę zmienić go w programie, ale nie wiem jak zrobić to zbiorczo dla wszystkich klipów z jednej kamery. Proszę o pomoc, jeżeli ktoś zna rozwiązanie.
Obrazek

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 1.02.2018, 22:21
autor: 8kmichal
P.S. Jest już wersja 14.3

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 3.02.2018, 11:49
autor: mav
Eksportuję z Vegasa projekt do DaVinci a ten przy imporcie łyka tylko pliki 4k a nie FHD, pomimo, że projekt ustawiam jako 1080. Przeszukuję niby foldery z plikami projektu, ale ich nie widzi. Dlaczego?

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 6.02.2018, 21:23
autor: ziemas
Mam pytanko. Ściągnąłem sobie pliki z Gh5 i Gh5s i Davinci kilku nie widzi, niektóre widzi zwłaszcza te z 4K 50P są ok ... 25/30P Mam ślad dźwięku i koniec. Pewnie chodzi o 10 Bit. Można to jakoś ogarnąć? Najnowszy Davinci nie studio i Win 10

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 6.02.2018, 21:30
autor: 8kmichal
Tylko studio łyka 10bit z tego co przewijało się ostatnio na fejsbukowych grupach.

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 6.02.2018, 21:36
autor: mav
Ja też płakałem tu w tym temacie z tego powodu ;)

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 6.02.2018, 21:44
autor: ziemas
Why? :(
Rozumiem że wszystkie inne z gh5s będą normalnie chodzić? Przymierzam się do Studio, ale nie ma musu jeszcze.

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 6.02.2018, 21:55
autor: 8kmichal
Po to pewnie, żebyś kupił studio :)
Potwierdzam - na studio lata wszystko, jeszcze żaden plik mnie nie zaskoczył, nie spotkałem się z żadnym errorem.

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 13.02.2018, 08:33
autor: Tom_LS
Tom_LS pisze:Źródło posta Witam, zapomniałem synchronizować timecode. Zauważyłem, że mogę zmienić go w programie, ale nie wiem jak zrobić to zbiorczo dla wszystkich klipów z jednej kamery. Proszę o pomoc, jeżeli ktoś zna rozwiązanie.


Znalazłem rozwiązanie. Timecode musimy zmienić już podczas importu plików do projektu. Może komuś się przyda:

Obrazek

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 13.02.2018, 09:02
autor: alias
Tom_LS pisze:Źródło posta Znalazłem rozwiązanie. Timecode musimy zmienić już podczas eksportu plików do projektu. Może komuś się przyda:
Obrazek

nie widać obrazka :(

Szybkie pytania - DaVinci Resolve

: 13.02.2018, 09:11
autor: Tom_LS
alias pisze:Źródło posta Tom_LS pisze:
Źródło posta Znalazłem rozwiązanie. Timecode musimy zmienić już podczas eksportu plików do projektu. Może komuś się przyda:
Obrazek

nie widać obrazka

Dodałem jeszcze raz, ale nie wiem gdzie jest błąd, ponieważ ja go widzę i widziałem wcześniej

Gdyby jednak nadal się nie wyświetlał, to wklejam link do grafiki
https://s18.postimg.org/hf9y2ajft/filmuser.jpg