Strona 5 z 5

Zhiyun Crane 2

: 22.04.2018, 22:19
autor: Gelo
Mav masz rację, bateria spada ale sporo wolniej. U mnie sterowanie z gimbala działa. Kabel od canona + przestawienie usb w puszce.

Zhiyun Crane 2

: 22.04.2018, 23:02
autor: mav
O której konkretnie puszcze mówisz? Ja jakoś a7s2 nie mogłem zmusić do współpracy po kablu canona, a po kablu sony wszystko szło (tzn wiele nie, ale start/stop chociażby) ;)

Zhiyun Crane 2

: 23.04.2018, 13:11
autor: Gelo
No ja mam A6500. Po podłączeniu kabla od sony i włączeniu kamery w menu gimbala ten się wieszał. Ponowne włączenie i działa ale już przełączanie programów powodowało zwiechy. Po kablu od canona sam wykrywa puszkę i mam w zasadzie całe sterowanie, rec, przesłona, czas, iso.

Zhiyun Crane 2

: 23.04.2018, 15:46
autor: mav
Cóż, to jednak nadal "chińszczyzna"...

Zhiyun Crane 2

: 23.04.2018, 16:19
autor: Szczota
Witam, myśle ze nie ma sensu żebym tworzył nowy temat odnośnie crane 2, dlatego zapytam tutaj.
Ktos jest w stanie wytłumaczyć o co chodzi, gdy podczas łączenia kablem crane 2 z moja lustrzanką - sony a58 wyświetla mi się jedynie na aparacie „ sprawdź połączenie urządzenia „ ? Czy lustrzanka jest po prostu już przestarzała na taki stabilizator, czy coś przeoczyłem w trakcie połączenia ? ( aktualizacja crane zrobiona, dodatkowo uruchamiam sprzęty dopiero po podpięciu kabla )
Pozdrawiam

Zhiyun Crane 2

: 23.04.2018, 16:32
autor: kulfi82
Nie widzę A58 na liście kompatybilnych puszek..

Zhiyun Crane 2

: 24.04.2018, 18:27
autor: Najrad
gimbal jest już długo w Waszym użytkowaniu, więc zaryzykuję pytanie. Czy można na nim posadzić Canona C100 z modułem audio? Przejrzałem filmiki na YT i w zasadzie wszystkie pokazują C100 bez rączki i modułu audio. O ile brak rączki przeszkodą nie jest, o tyle zależy mi na pracy z modułem audio. Zdaję sobie sprawę z ograniczenia ruchu wynikającego z wysokości takiego setupu, ale chciałbym wiedzieć, czy to jedyna przeszkoda, czy też występują jakieś trudności w wyważaniu, bądź "inne kwiatki", które nie przychodzą mi w tej chwili do głowy.

Zhiyun Crane 2

: 24.04.2018, 19:12
autor: wemlo
Najrad pisze:Źródło posta gimbal jest już długo w Waszym użytkowaniu, więc zaryzykuję pytanie. Czy można na nim posadzić Canona C100 z modułem audio? Przejrzałem filmiki na YT i w zasadzie wszystkie pokazują C100 bez rączki i modułu audio. O ile brak rączki przeszkodą nie jest, o tyle zależy mi na pracy z modułem audio. Zdaję sobie sprawę z ograniczenia ruchu wynikającego z wysokości takiego setupu, ale chciałbym wiedzieć, czy to jedyna przeszkoda, czy też występują jakieś trudności w wyważaniu, bądź "inne kwiatki", które nie przychodzą mi w tej chwili do głowy.

Gimbal uniesie C100 z modułem audio, ale nie da się go poprawnie wyważyć- nawet bez tego modułu. C100 ma dosyć wysoki środek ciężkości, co uniemożliwia wyważenie. Receptą na to jest zakup albo dodatkowych odważników od spodu kamery, albo wymiana ramienia na to dedykowane dla 1DX'a. Ja włąśnie czekam na dostarczenie tego ramienia bo kupiłem je na aliexpress. Ogólnie bez modułu można spokojnie pracować na "nie do końca" wyważonym zestawie, silniki są na tyle mocne że naprawdę dają radę. Myślę że wyważenie na "0" sprawi że będzie jeszcze lepiej.

Zhiyun Crane 2

: 24.04.2018, 19:19
autor: Najrad
Dzięki. Mógłbyś podlinkować to ramię dla 1DX ?
OK znalazłem. 137 zł w kraju.

Zhiyun Crane 2

: 24.04.2018, 19:48
autor: alias
czy ten gimbuś będzie dobry do nowego pocketa?
a może korzystniej /cena/jakość/dopasowanie/niezawodność/ wypadnie inny producent?

Zhiyun Crane 2

: 24.04.2018, 20:14
autor: yotka
alias pisze:Źródło posta czy ten gimbuś będzie dobry do nowego pocketa?

Gdzieś na grupie facebookowej czytałem, że ponoć z jednoręcznych gimbali, które są aktualnie dostępne na rynku pasuje tylko moza air. Nie znam szczegółów, ale ponoć ma to związek z rozmiarem i kształtem puchy.

Zhiyun Crane 2

: 24.04.2018, 22:17
autor: kulfi82
yotka pisze:Źródło posta
alias pisze:Źródło posta czy ten gimbuś będzie dobry do nowego pocketa?

Gdzieś na grupie facebookowej czytałem, że ponoć z jednoręcznych gimbali, które są aktualnie dostępne na rynku pasuje tylko moza air. Nie znam szczegółów, ale ponoć ma to związek z rozmiarem i kształtem puchy.

o tym samym pomyślałem jak pierwszy raz zobaczyłem body.. szeroko im to wyszło i będzie problem z montażem.

Zhiyun Crane 2

: 24.04.2018, 23:05
autor: alias
może do premiery bmpcc4k producenci gimali dorobią jakieś inne blachy czy cuś i będzie ok?

Zhiyun Crane 2

: 25.04.2018, 09:17
autor: kulfi82
alias pisze:Źródło posta może do premiery bmpcc4k producenci gimali dorobią jakieś inne blachy czy cuś i będzie ok?


blachy to raczej tutaj nie pomogą bo w zdzichunie musiałaby zostać zmieniona konstrukcja. Zamontować puszkę maksymanie w lewo to nie problem.. jak to później wyważyć :) Dla przykładu A7S jak zamontujemy na MN577 to też jest już problem z środkiem ciężkości bo aparat z tym adapterem nie mieście najzwyczajniej na zdziśku (dotyczy pierwszej wersji)

Zhiyun Crane 2

: 25.04.2018, 14:56
autor: Najrad
A miałem taki piękny plan :) do października poużywać ZC2 z Canonem C100, a później posadzić na nim pocketa 4k. No cóż. Widać trzeba zaczekać.

Zhiyun Crane 2

: 2.05.2018, 16:55
autor: Bartek07
Okazało się, że pilot ZW-B03 do Crane 2, aby obsługiwał pokrętło follow focus, musi został zaktualizowany do v1.33. Oficjalna strona zhiyun-tech.com jest w rozsypce a w dziale download niestety nie ma nic do tego pilota. Gdyby ktoś potrzebował to podaję link: https://www.dropbox.com/s/7cmdm2w0ocour ... 20-%20复件(1).zip?dl=0&file_subpath=%2FZW-B03+Firmware+V1.33.
Dodatkowo trzeba wejść w menu na pilocie-> wheel -> switch -> on, oraz w menu na gimbalu: wheel-> priority -> external lub off

Zhiyun Crane 2

: 21.05.2018, 08:39
autor: Najrad
@wemlo
dotarło to ramię do Ciebie? Jak wrażenia?

Zhiyun Crane 2

: 24.08.2018, 15:05
autor: yotka
Cześć,
dziś przyszedł do mnie mój pierwszy Zdzichun :) Mam pytanie nowicjusza - czy istnieje sposób aby podłączyć jednocześnie FF i kabel to sterowania aparatem tak żeby to działało czy do wyboru mamy albo jedną albo drugą opcję?

Zhiyun Crane 2

: 24.08.2018, 15:32
autor: mav
Serwo ma drugie wyjście usb, ale jeszcze nawet nie sprawdzałem. W teorii powinno działać, nawet jest ikonka aparatu i +.

Zhiyun Crane 2

: 24.08.2018, 15:39
autor: razor89md
yotka pisze:Źródło posta Cześć,
dziś przyszedł do mnie mój pierwszy Zdzichun :) Mam pytanie nowicjusza - czy istnieje sposób aby podłączyć jednocześnie FF i kabel to sterowania aparatem tak żeby to działało czy do wyboru mamy albo jedną albo drugą opcję?


https://www.youtube.com/watch?v=iabLmJCG_R0

Zhiyun Crane 2

: 3.09.2018, 10:10
autor: yotka
Cześć, znów mam pytanie :D

Potrzebuje dokupić zapasowe akumulatory do zdzichuna. Tu pojawia się pytanie - wziąć oryginalne zhiyun (2000mah) czy zamienniki, np. Panasonic (ok. 3500mah). Teoretycznie większa pojemność powinna być lepsza, ale czy ktoś ma praktyczne doświadczenie z tym zagadnieniem?
Niestety nie okazały się tak wytrzymałe, żeby uciągnąć zestaw a6300+servo ff w trybie ładowania aparatu przez cały dzień zdjęciowy. A łatwiej będzie wymienić jeden raz baterie w zdzichu niż znów żonglować bateriami w body.

Zhiyun Crane 2

: 3.09.2018, 14:52
autor: Gelo
Miałem starego lapciaka, któremu dobrałem się do baterii. Ogniwa mimo że stare, lepiej trzymają od oryginałów zdzicha.

Zhiyun Crane 2

: 5.09.2018, 12:51
autor: yotka
Da się gdzieś kupić kabel, taki jak z zestawu micro usb canon, ale dłuższy? Tak z 5cm więcej by było ok, teraz jest na styk i trochę się martwię o gniazdo.