Vegas 15 opinie/crashe

ginlemon

Vegas 15 opinie/crashe

8.05.2018, 18:36

Witam, czy ktoś z forum używa Vegas 15 ?

Miałem kiedyś jego demo i ciągłe crashe przy odtwarzaniu i renderowaniu. Próbowałem wtedy tego nowego kodeka od Magix z supportem karty, który renderował materiał prawie dwa razy krócej :) niż ten kodek z sony stary.

Czy w obecnej chwili coś się zmieniło ? kiedy tez śledziłem zagraniczne forum i bardzo duża grupa osób z 15 ma problemy, a twórca niby podwał wskazówki ale i tak nie wiele pomagają.

Nie uśmiecha mi się wydawać kasy na update do 15 jeżeli on jest dalej tak nie stabilny. Ale jeżeli ktoś ma 15 i może się pochwalić że montuje na tym godzinne filmy i renderuje z tym nowym kodekiem magix z wsparciem dla geforce nowych, bez zarzutu.

Przykład mój taki 13 bez problemu sobie radziła z renderowaniem, a na 15 ten sam projekt to crash po 5 czy 20 minutach renderowania. Próbowałem rożne opcje ze zmianą Dynamic RAM, nawet wyłączyłem jeden rdzeń z procesora dla aplikacji Vegas i tak to nic nie dawało. Na V15 naprawdę czas renderowania spadł z nowym kartami 10XX Geforce.


PZDR
Origami
Awatar użytkownika

Vegas 15 opinie/crashe

8.05.2018, 18:50

Dziwne, ja testowałem SV15 i nic mi nie crashowało. Czas renderowania spadł o jakieś 20% w stosunku do SV14 przy włączonym wspomaganiu Grafiki HD Intel.
ginlemon

Vegas 15 opinie/crashe

8.05.2018, 19:01

No ja SV 13 ten sam projekt z wtyczką LUT Vision Color na Sony Main Concept, a SV 15 z wtyczką LUT Filter od Vegas na Magic NENVEC róznica prawie połowa czasu, wiadomo zasługa czasu tez jest po stronie tej wtyczki wbudowanej LUT, a nie zewnętrznej z Vision Color. Moj PC to Ryzen 1700, 32 GB Ram, MSI 350 B Mate, Geforce 1050 TI, Zasilacz 550 W Croasair, 2 SDD i HD.

Aha bym zapomniał, tylko zmieniłem Dynamic Range na z 16 czy 200 mb na np. 10 GB to zaraz w V15 render się wydłużał o 25 % czasu jakieś.

Fajnie jak był ktoś na forum z V15 i Amd Ryzen użytkownikiem.
wilk

Vegas 15 opinie/crashe

1.08.2018, 15:42

Dzień dobry,
Używam ver. 15 od stycznia.
Poprzednio kilka lat jechałem na ver. 11. Dla mnie największe 2 dobrodziejstwa ver. 15 to przyzwoite skalowanie w dół /być może pojawiło się gdzieś wcześniej/ i prores.
Montuję głównie kilkuminutowe animacje poklatkowe. Najpierw wciągam wszystkie zdjęcia na timeline w formie pojedynczych klatek i zapisuję ustawkę jako projekt.
Później tą ustawkę wciągam do nowego projektu /czyli wrzucam projekt do projektu/, przycinam na sekwencje, cropuję, zoomuję dorzucam animowaną grafikę w formie sekwencji png + teksty i muza.
Sposób ten - wiem trochę zagmatwany - wynika z chęci zarówno szybkiego ustawienia zdjęć w pożądanej kolejności i różnego czasu ich wyświetlania i jednoczesnego crop/pan/zoom po poszczególnych sekwencjach
Robiłem to na ver. 11 i z czasem zaczął mi się vegas przewracać przy zwykłych rzeczach jak odtwarzanie lub przesuwanie głowicą. To był bodziec do upgrade do nowej wersji.

Niestety na 15 mam to samo, na początku sporadycznie - niestety nasila się z czasem. Używam AE i C4D na tym samym komputerze i działają bardzo stabilnie.
Pracuję na win 7 sp1, i5 2500, 16 gb ram, GTX 750 Ti.

Może ktoś walczył z podobną przypadłością i udało mu się to rozwiązać. Byłbym wdzięczny za podpowiedź.
mav
Awatar użytkownika

Vegas 15 opinie/crashe

1.08.2018, 16:18

Ale wiesz, że możesz pliki foto ponumerowane 001, 002, wciągać po prostu jako jeden "klip"? I widzieć od razu jako właśnie jeden klip, który może mieć nałożone efekty, crop itd?
A73, FS700, kran dron zdzich i takie tam | Moje realizacje | Sprzęt filmowy do wynajęcia
wilk

Vegas 15 opinie/crashe

1.08.2018, 16:42

Bardzo fajna funkcja, ale potrzebuję często zdjęcia w różnej kolejności z dziurami w numeracji i o różnym czasie trwania/wyświetlania - stąd pomysł na umieszczanie projektu w projekcie.
mav
Awatar użytkownika

Vegas 15 opinie/crashe

1.08.2018, 19:00

mimo wszystko moim zdaniem utrudniasz sobie życie :) zresztą zaimportowaną sekwencję też możesz podzielić na dwa i więcej klipów.
A jeśli chcesz wyrzucić jakąś klatkę, to można jakimś innym programem zmienić im grupowo nazwę. XnView chociażby
A73, FS700, kran dron zdzich i takie tam | Moje realizacje | Sprzęt filmowy do wynajęcia
wilk

Vegas 15 opinie/crashe

1.08.2018, 23:38

Przy następnym projekcie spróbuję wciągnąć wszystko jako sequence i porównam :D , może ta niestabilność wynika z moich kombinacji,
a mógłbyś napisać której wersji vegasa używasz i na jakim systemie i jak oceniasz stabilność i czy w zakładce preferencji warto coś pozmieniać w stosunku do ustawień domyślnych?
mav
Awatar użytkownika

Vegas 15 opinie/crashe

1.08.2018, 23:48

Ja w sumie nadal siedzę na 14. Win10
Stabilność oceniam bardzo dobrze. Jest parę takich ruchów, jak np. szybkie ctrl+z w trakcie odtwarzania, które ZAWSZE zawiesi program. Jest parę takich wpadek, staram się ich unikać. Tak zupełnie randomowo to mi się praktycznie nie wywala
A73, FS700, kran dron zdzich i takie tam | Moje realizacje | Sprzęt filmowy do wynajęcia
szczemp

Vegas 15 opinie/crashe

2.08.2018, 21:29

A ja z vegasem zawsze miałem jakieś hece. Jak system był świeży, to wszystko hulało. Ale z czasem vegas coraz mocniej się sypał. Choć innych softów nie instalowałem w systemie. Np projekty otwierały się jakimiś dziwnymi ustawieniami efektów. Vegas odczytywał poprawnie nałożone efekty, ale parametry dobierał losowo. Albo nagle znikały moje presety renderowania, albo znikały całe grupy presetów renderowania. Albo efekty różnie działały. Np dawałem jakieś proste kolorowanie na jakiś klip. Potem na inny fragment tego samego klipu (klip był pocięty na części) to samo kolorowanie dawało inny rezultat. Niektóre problemy znikały po restarcie programu (problemy z efektami), ale inne dopiero po postawieniu windowsa na nowo (znikające presety renderowania), nie pomagała reinstalacja samego vegasa, nie pomagała reinstalacja .neta. I chyba zakończę z nim przygodę na wersji 14. Choć kusi mnie 16.
wilk

Vegas 15 opinie/crashe

2.08.2018, 22:01

A na jakim systemie te hece - pytam wszystkich o system - bo chcę dać mu jeszcze szansę na win 10, szkoda mi 10 lat przyzwyczajeń /zaczynałem od 8 w wersji studio/.
mav
Awatar użytkownika

Vegas 15 opinie/crashe

2.08.2018, 22:23

Coś musi być nie tak, bo ja odkąd kupiłem dysk plextora na system, to nigdy go nie przeinstalowałem. Włącznie z dodaniem ramu, wymianą grafiki i instalką win10 na win7. Będzie parę ładnych lat już. Chyba także sam vegas od wersji 12 do 14. Poza tym co napisałem, to zupełnie żadnych cyrków...
Fakt faktem, że tez niczego bardzo skomplikowanego nie robię.. nie wrzucam setki efektów, poza korekcją kolorów, czasem jakieś maski czy coś...obecnie żadnych zewnętrznych pluginów, nic.
A73, FS700, kran dron zdzich i takie tam | Moje realizacje | Sprzęt filmowy do wynajęcia
wilk

Vegas 15 opinie/crashe

2.08.2018, 22:35

A czy mógłbyś wstawić print screeny zakładek "Video" i "Preview devices" z menu Preferences - chciałbym porównać ustawienia jeśli to nie kłopot.
szczemp

Vegas 15 opinie/crashe

3.08.2018, 07:51

U mnie tak się działo na win7, potem zmieniłem komputer z win10 i też były problemy. Zmiana komputera rozwiązała niektóre problemy, ale przyniosła inne.
Degenerado

Vegas 15 opinie/crashe

3.08.2018, 10:18

najwięcej problemów vegasom sprawiają sterowniki nvidii, ciągle aktualizowane pod kątem gier nie nadają się do pracy o ile nie znajdzie się tego jednego konkretnego i właściwego releasu i na nim nie zafiksuje komputera, mam kilka komputerów "pod ochroną" z vegasami od wersji 11 do 14, wszystkie na radeonach i nie ma z nimi żadnych problemów, wszystkie na win 7

Wróć do „Vegas”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Chmura tagów:

Filmowanie lustrzankamivideodslrCanon C100 mk2 C200 C300SamyangDJI Ronin Mavic Air Phantom ProZhiyun Crane 24kGoProSony FS7 FS5Blackmagic Cinema URSA 4.6KGradingPanasonic GH5s GH5Sony A6300 A6500 A7S2 RX100m5Gimbal