bakomania pisze:Źródło posta Ja robie to tak : nie zaznaczam opcji z punktu 1. ustawiam kontrasty samemu za pomoca wtyczek na caly track ,ewentualnie w eventach dodatkowo
i na caly track przed renderem daje plugin levels Computer RGB na Studio RGB i renderuje i obraz po renderze jest zblizony do obrazu przy podgladzie (oczywiscie do tego obrazu bez wtyczki levels)
A zatem reasumując:
Plik wynikowy mp4 na komputer:
1. nie zaznaczamy Adjusta - przez co widzimy obraz taki jak będzie na kompie
2. ustawiam kontrasty wg tego co widzę na Preview Vegasa
3.
przed renderem włączamy wtyczkę levels CtR to StR i otrzymujemy obraz zbliżony do widzianego w Vegasie
Plik wynikowy mp4 na TV
1. zaznaczamy Adjusta - przez co widzimy obraz taki jak będzie na TV
2. ustawiam kontrasty wg tego co widzę na Preview Vegasa
4. nie włączamy wtyczki wcale i obraz na TV powinien być podobny do tego z Vegasa (a na kompie będzie ciemniejszy)
dobrze zrozumiałem?
Berreck pisze:Źródło posta Ja bym zaczął od tego z jakimi poziomami luminacji masz materiał wejściowy - to podstawa, a dwa do jakiego medium renderujesz, czy do neta, na płytę itp.
Materiał zazwyczaj z Sony A6300 lub A7s i z VG30.
Nie robię już płyt DVD ani BR. Wszystko idzie na mp4 i wmv (zależnie od wielkości pliku).
Plik zazwyczaj trafia na YT, FB oraz na pendrivie do klienta i jest wyświetlany albo na TV albo komputerze.
Nie mam zamiaru wypuszczać ślubniaków w 3 wersjach

Berreck pisze:Źródło posta Odnośnie punktu pierwszego, to ta opcja pozwali ci zasymulować obraz który zobaczysz na tv, czyli właśnie z jakby lepszym kontrastem. Generalnie polecam pracować przy widocznym rgb parade i wszystko od razu stanie się jasne.
Ale wykres RGB Parade się zmienia w zależności od tego czy wtyczka Levels jest włączona czy nie. Więc dopóki nie ustalę jak ustawić Vegasa w tej kwestii to nic mi nie da praca na wykresie.
Berreck pisze:Źródło posta Może odnajdę artykuł z zagranicznego forum gdzie jest o tym. Tam człowiek róznicuje jeszcze tryb postępowania w zależności jaki jest kontener pliku, na ilość bitów koloru itp. głowa mała
No właśnie sęk w tym, że w zbyt skomplikowanych kwestiach nie daję rady z anglojęzycznymi poradnikami.
A tu jest temat jak widać mocno zawiły