Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

Monitory duże i małe, konwertery sygnału, rekordery
Bili

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

22.01.2018, 20:09

Cześć, mam pytanie co myślicie na temat pracy montażu filmów na monitorze 42 cale? Jaki byście polecali?
alias
Awatar użytkownika

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

22.01.2018, 20:36

akurat 42" ma być?
to przekątna najbardziej popularna w monitorach przemysłowych a nie do montażu
Bili

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

22.01.2018, 20:40

Tzn chciałem poznać Wasze opinie. Kilku znajomych montuje na 3 monitorach i mówią że przydałby im się jedena większy. Dlatego może ktoś z Was ma większe doświadczenie. A Ty Alias na jakim montujesz?
alias
Awatar użytkownika

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

22.01.2018, 22:01

Bili pisze:Źródło posta A Ty Alias na jakim montujesz?

zależy gdzie jestem, ale liczba moich monitorów nie schodzi poniżej czterech, nawet w domu pracuję na pięciu jednocześnie więc odpowiedź na Twoje pytanie nie może być jednoznaczna
co do wielkości to jest to przedział 28-65 cali bo każdy dopasowany jest do pełnionych zadań

natomiast Ty powinieneś zacząć od podania budżetu jaki masz na swój monitor ;)
Degenerado

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

22.01.2018, 23:40

jakie karty graficzne (chodzi mi o konfigurację ile i z użyciem jakich rozwiązań, mosaic czy eyefinity czy może nic) obsługują 5 monitorów jednocześnie ?
alias
Awatar użytkownika

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

22.01.2018, 23:58

Degenerado pisze:Źródło posta obsługują 5 monitorów jednocześnie ?

a czemu zakładasz że to musi być jedna karta?
włóż sobie zwykłego gtx do płyty głównej z cpu z integrą i już możesz podłączyć kilka monitorów
a na poważnie to nie wiem czy wiesz, ale są jeszcze karty video typu:
https://www.blackmagicdesign.com/products/decklink
https://www.blackmagicdesign.com/produc ... nsitypro4k
Degenerado

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

23.01.2018, 00:19

Zakładam, że interlokutor jest na tyle inteligentny, że jak używam liczby mnogiej... to ten rozumie, że nie chodzi o jedną kartę
a na poważnie to nie wiem czy wiesz ale w konfiguracjach wielomonitorowych akceleracja gpu może nie działać na równocześnie na dwóch podglądach, pojawiają się ograniczenia w długości timeline, w odświeżaniu itd. Przy 5 monitorach ile masz kart typu decklink w komputerze bo nie pytałem łaskawe wklejanie linków z sieci, zwłaszcza do kart, które leżą u mnie na biurku tylko o twoje konkretne rozwiązanie, monitory mnie nie interesują bo każdy dobiera pod pracę konkretną i budżet, mnie interesuje najlepszy uzysk z grafik i kart video do podglądów i ewentualnego renderingu gpu
docxxx

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

23.01.2018, 07:26

Bili pisze:Źródło posta Tzn chciałem poznać Wasze opinie. Kilku znajomych montuje na 3 monitorach i mówią że przydałby im się jedena większy. Dlatego może ktoś z Was ma większe doświadczenie. A Ty Alias na jakim montujesz?


Wiesz dlaczego koledzy montują na trzech monitorach? Bo mają 3 x rozdzielczość, np. FullHD. To oznacza 3 x 1920px szerokości. A ty chcesz kupić telewizor który jest duży, ale ma tylko FullHD. Powierzchniowo ma tyle samo cm^2, ale zmieści tyle samo co 24 cale FullHD (a przecież jest niby dużo mniejszy).
Powyżej pewnej przekątnej, komfortowej dla oczu, tylko rozdzielczość ma znaczenie, a nie wielkość ekranu*

*znam gościa, który siedzi na lapku 15.6 4K. Jego oczy po jakimś czasie "wystawią mu za to rachunek". Sam kiedyś pracowałem na 15.6FHD, później przeszedłem na monitor 24 cale i dopiero wtedy zobaczyłem, wracając czasami do lapka, jak moje oczy się męczą i nadwyrężają, aby skupić się na tak małych elementach.
Bili

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

23.01.2018, 07:46

docxxx pisze:Źródło posta
Bili pisze:Źródło posta Tzn chciałem poznać Wasze opinie. Kilku znajomych montuje na 3 monitorach i mówią że przydałby im się jedena większy. Dlatego może ktoś z Was ma większe doświadczenie. A Ty Alias na jakim montujesz?


Wiesz dlaczego koledzy montują na trzech monitorach? Bo mają 3 x rozdzielczość, np. FullHD. To oznacza 3 x 1920px szerokości. A ty chcesz kupić telewizor który jest duży, ale ma tylko FullHD. Powierzchniowo ma tyle samo cm^2, ale zmieści tyle samo co 24 cale FullHD (a przecież jest niby dużo mniejszy).
Powyżej pewnej przekątnej, komfortowej dla oczu, tylko rozdzielczość ma znaczenie, a nie wielkość ekranu*

*znam gościa, który siedzi na lapku 15.6 4K. Jego oczy po jakimś czasie "wystawią mu za to rachunek". Sam kiedyś pracowałem na 15.6FHD, później przeszedłem na monitor 24 cale i dopiero wtedy zobaczyłem, wracając czasami do lapka, jak moje oczy się męczą i nadwyrężają, aby skupić się na tak małych elementach.

Mają i rozdzielczość 4k i 2.7k. Nie napisałem że chce kupić który ma tylko full HD zobacz np na tego http://allegro.pl/dell-monitor-p4317q-4 ... 42687.html
Właśnie o to mi chodziło żeby się dowiedzieć jak to jest z wygodą. A jaki największy do pracy polecacie?
PS po pracy dobrze by też użyć go jako telewizora i skorzystac z wygody oglądania filmów na nim :)
docxxx

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

23.01.2018, 08:32

Monitory też mają 2/4K dlatego wrzuciłem je do jednego wora pn. "fullHD".
Standardowo: chcesz kupić dwa w jednym. Nie da się. Tzn. da się, ale będzie to kompromis.
To jak "kamera" 2in1: do zdjęć i video.
alias
Awatar użytkownika

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

23.01.2018, 09:23

Degenerado pisze:Źródło posta Przy 5 monitorach ile masz kart typu decklink w komputerze bo nie pytałem łaskawe wklejanie linków z sieci, zwłaszcza do kart, które leżą u mnie na biurku tylko o twoje konkretne rozwiązanie, monitory mnie nie interesują bo każdy dobiera pod pracę konkretną i budżet, mnie interesuje najlepszy uzysk z grafik i kart video do podglądów i ewentualnego renderingu gpu

najczęściej konfiguracja jest taka: GTX x 3 monitory + integra x 1 monitor + DeckLink x 1 podgląd (lub więcej)
pracując w DR nie mam najmniejszych problemów z brakiem akceleracji, ograniczeniami w długości timeline czy temu podobnych
jeśli w kompie są dwa GTX to rozkład jest inny, ale bardziej determinowany jest który monitor do którego złącza pasuje a nie jakąś optymalizacją wydajności bo nigdy nie zauważyłem jakiś istotnych różnic czy problemów o których wspominasz

Dodano po 3 minutach 55 sekundach:
Bili pisze:Źródło posta A jaki największy do pracy polecacie?

Dla 4K ja się dobrze czuję w przedziale 32" - 40" przy proporcjach 16:9
Degenerado

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

23.01.2018, 09:48

generalizujesz na podstawie resolva i to się ma nijak do pozostałych programów, w Premierze bez trybu mosaic nie można na gtxach rozciągnąć na win 10 timeline na 3x4k, edius ma pełnoekrnaowy podgląd po klinięciu na okno a gdy się kliknie gdziekolwiek poza, przykładowo na timeline ten podgląd się wyłącza, przy 3 monitorach i jednej karcie vegas praktycznie stoi a wystarczy wrzucić byle jaką małą kartę dodatkową na monitor z binami i wszystko działa jak należy

wielkość monitorów ustala się w zależności od odległości w jakiej się od nich siedzi, w zależności od rozdzielczości i skalowania na niej elementów, 32-40 cale z 80-100cm nie nadają się do pracy bo trzeba kręcić głową we wszystkich kierunkach
alias
Awatar użytkownika

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

23.01.2018, 09:57

Degenerado pisze:Źródło posta 32-40 cale z 80-100cm nie nadają się do pracy bo trzeba kręcić głową we wszystkich kierunkach

Tobie to przeszkadza?
bo mnie wcale, tym bardziej że monitory są w dwóch rzędach jedne nad drugimi
Degenerado

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

23.01.2018, 10:45

jak mam kręcić głową a mogę nie kręcić to wybieram opcję bez kręcenia ale każdy pracuje jak mu wygodnie albo jak się przyzwyczai
alias
Awatar użytkownika

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

23.01.2018, 11:31

Degenerado pisze:Źródło posta jak mam kręcić głową a mogę nie kręcić to wybieram opcję bez kręcenia ale każdy pracuje jak mu wygodnie albo jak się przyzwyczai

w moim wieku to kręcenie głową i kręcenie w fotelu lub z fotelem jest zdrowsze ze względu na kręgosłup :D
Degenerado

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

23.01.2018, 11:37

to zmień ortopedę bo ten cię oszukuje :) ... a na kręgosłup to basen i pływanie na plecach
alias
Awatar użytkownika

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

23.01.2018, 11:55

Degenerado pisze:Źródło posta .. a na kręgosłup to basen i pływanie na plecach

znacznie lepszy efekt daje miesięczny pobyt w sanatorium :D

Degenerado pisze:Źródło posta to zmień ortopedę bo ten cię oszukuje

jak już, to neurologa :lol:
Degenerado

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

23.01.2018, 12:07

neurologa ? uuuu następny etap to już tylko ksiądz...
alias
Awatar użytkownika

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

23.01.2018, 12:21

Degenerado pisze:Źródło posta uuuu następny etap to już tylko ksiądz...

lub zmiana branży
Degenerado

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

23.01.2018, 12:30

też może być ksiądz... rozkład mszy pewno znasz :)
iskra8891

Monitor 42 cale do montażu - pytania i opinie

25.01.2018, 12:22

@Bili
Odpuść sobie tego Dela 43 cale. Przerabiałem ten monitor, jest to po prostu szajs za dużą kasę. Jeśli chcesz coś na matrycy IPS to tylko LG 43UD79. Jest Tańszy od Dela, ma więcej opcji i lepiej matryca świeci.
Obecnie nie ma na rynku lepszej opcji od tego LG ale on niestety bez wad też nie jest. Możesz czekać na monitory OLED.

Wróć do „Podgląd”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Chmura tagów:

Filmowanie lustrzankamivideodslrBlackmagic Pocket Cinema Camera 4KSony A6300 A6500 A7 mark 3Zhiyun Crane 2 | WeeBill LabMoza Air 2Canon C100 mk2 C200 C300SamyangDJI Ronin-S Mavic Air Phantom ProSony FS7 FS5GradingPanasonic GH5s GH5Gimbal