Opinie - porady #2ndcamera#ślub

Dział dla początkujących
Necrathal

Opinie - porady #2ndcamera#ślub

10.01.2018, 16:33

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum chociaż już od jakiegoś czasu obserwuję forum. Jest tu wielu doświadczonych operatorów. Myślę, że ten dział będzie najlepszym wyborem. Do rzeczy.
Filmem interesuję się i zajmuję amatorsko 6 lat. Popełniłem (nie na swój rachunek) dwa reportaże i kilka teledysków ładnych parę lat temu, filmując dslr. Cały czas uczyłem się i odkładałem pieniążki na własny sprzęt i firmę.
Przedstawię wam mój sprzęt a poprosiłbym opinię dotyczącą finalnego, ostatniego dużego wydatku, dotyczącego drugiego bezlusterkowca.

Akcesoria: statyw fancier pod slider + głowica s4, slider genesis 60, monopod z głowicą benro s6, 3 statywy pod oświetlenie, 2 x led rotolight interview, tascam dr 40v2, mic audiotechnica, słuchawki, wszelakie kable, szybkozłączki, fly gravity one II, objemki focus pull, osłonka przeciwsłoneczna lcd, porządny pc pod montaż, dwa monitory eizo skalibrowane, tablet wacom
Video: Sony a7r2, sony 35mm 1.4, sony gm 85mm 1.4, zapas aku i kart

Pytanie brzmi, jaki 2-gi bezlusterkowiec byście wybrali. Budżet koło 10 tys.
Rozważam w zasadzie tylko Sony więc kwestia a7sII, a7rII lub a6500.

Czy brakuje mi czegoś w tym zestawie co mogłoby waszym zdaniem polepszyć efekty pracy, ułatwić pracę lub wnieść coś sensownego? Kupując a6500 miałbym 5k na dodatkowe akcesoria typu dron, gopro czy mikrofony krawatowe...
Z drugiej strony 85mm na a6500 byłby trochę wąski a nie chcę zmieniać obiektywów w trakcie. Do tego iso w a7s2...raczej nie doświetlam sztucznie, chyba, że w wyjątkowych sytuacjach.

A może inne sugestie wam się nasuwają do głowy? Dzięki wielkie za wszelkie opinie.
M4jster

Opinie - porady #2ndcamera#ślub

10.01.2018, 19:11

A więc jak w temacie śluby.

Z tego co piszesz - masz tylko dwa obiektywy.
Nie myślałeś o czymś szerszym?

Z drugiej strony 85mm na a6500 byłby trochę wąski a nie chcę zmieniać obiektywów w trakcie.

Ja w samym kościele chyba z 5 razy zmieniam obiektyw, a gdzie tam dopiero przez cały dzień..

Nie powiedziałeś czy nagrywasz sam czy bierzesz kogoś do pomocy.
W podanym budżecie ja pomyślałbym o a6500
Pamiętaj o tym, że soniacze bardzo szybko zużywają baterię - także będziesz musiał mieć ich kilka w zapasie, nowe body, to także kolejne karty pamięci.
Przy A7s2 cena już wtedy będzie ponad budżet

Chłopaki zaczną tu zaraz pisać o gh5s, ale będziesz miał tylko niepotrzebną robotę, żeby łączyć kolorystycznie obraz z tych dwóch puszek.

Co do drona
Nie ma szans nagrywać wesele, nosić sprzęt i jeszcze obsługiwać drona.
Jeśli koniecznie chcesz drona w ofercie znajdź kogoś z dronem i dorzuć go do oferty.

Mikrofony krawatowe za bardzo Ci się nie przydadzą, jeśli chcesz nauczyć się sporo na temat dźwięku w ślubniaku zerknij tutaj, a raczej zgadaj się z soundplay :)
praca-f36,dzwiekowiec-t1033.html

Masz jakiś steadycam / gimbal ?
kulfi82
Awatar użytkownika

Opinie - porady #2ndcamera#ślub

10.01.2018, 19:38

M4jster pisze:Źródło posta Masz jakiś steadycam / gimbal ?

fly gravity one II

Mikrofony krawatowe za bardzo Ci się nie przydadzą

a tego to zdania nie rozumiem.. chyba, że chodzi o to, że nie ma pod nie jakiegoś DR-10 czy zooma

Necrathal pisze:Źródło posta A może inne sugestie wam się nasuwają do głowy? Dzięki wielkie za wszelkie opinie.

10 koła to trochę niewdzięczna suma i sam miałbym w tym momencie problem - ja bym postawił na A7SII to puszka na której spokojnie polatasz kilka tłustych sezonów i zdecydowanie łatwiej będzie Ci ujednolicić kolor. To nie jest tak, że A6x i A7x jednym suwakiem wyrównasz kolor. Zapas sprzętu już masz co najwyżej z czasem będziesz go wymieniał na lepsze jakościowo produkty. Do tego zestawu z pewnością musiałbyś coś szerszego podpiąć niż te 35 min no i obowiązkowo jakiś rejestrator pod te krawaty.
"Ojciec Zdzicha"
Necrathal

Opinie - porady #2ndcamera#ślub

11.01.2018, 16:06

Ciężki wybór bo ceny zachodnie a zarobki Polskie :D Każda złotówka się liczy na początku. W momencie, gdy sprzęt zacznie zarabiać można myśleć o rozwoju. Ale zacząć od czegoś trzeba w końcu...po 6 latach. Sam nie wiem czy już na start interesować się mikrofonami krawatowymi. Może to uratować tyłek ale sam nie wiem. Będę pracował sam. Co do drona bardziej myślałem o ujęciach kiedy ma się trochę czasu. Oczywistym jest fakt, że w kluczowych momentach to się nie sprawdzi. Ale to i tak kilka ujęć na film...może na początek strata kasy. Obiektyw szeroki możliwe, że by się przydał, szczególnie na jakieś akcje plenerowe, ale tutaj co najwyżej szeroki samyang.
Różnica w a6500 jest aż tak duża nagrywając w tym samym profilu i porównując do a7r/s2?
M4jster

Opinie - porady #2ndcamera#ślub

12.01.2018, 08:30

Szeroki kąt przydaje się nie tylko do plenerowych - często używam go w kościele jak i do przedstawienia budynków z zewnątrz.
Na sali też czasem ma chwilę dla siebie :)

Sam nie wiem czy już na start interesować się mikrofonami krawatowymi. Może to uratować tyłek ale sam nie wiem.

Nie chodzi tyle o uratowanie tyłka co o sytuacje w których rezultaty ich nagrań Cię on zaskoczą - negatywnie.
W jakim celu chciałeś ich używać?

Ja w kościele w 90% wpinam się do wzmacniacza - kilka razy w tym sezonie zaskoczyły mnie kościoły w centrum dużym miast, gdzie nie było "wyjścia we wzmacniaczu" lub kościelnemu się nie chciało nic otwierać.

Jeśli potrzebujesz bardzo wysokich iso, które nie będą szumieć bierz a7s2, jeśli nie a6500 da radę.
I pamiętaj o tym szerszym kącie - przyda się i to bardzo :)

Ja często po zleceniach zastanawiam się czego mi brakło, a co było zbędne.
No i pod koniec roku zbędne rzeczy wylatują a wpadają nowe.
kulfi82
Awatar użytkownika

Opinie - porady #2ndcamera#ślub

12.01.2018, 10:47

Necrathal pisze:Źródło posta Sam nie wiem czy już na start interesować się mikrofonami krawatowymi.

popełniasz właśnie błąd z takim podejściem.. dźwięk powinien być jednym z ważniejszych elementów Twojej realizacji i powinieneś przyłożyć się do jego rejestracji. U mnie podstawą jest mikrofon krawatowy i rejestrator u młodego. Sądzisz, że z puszki/rejestratora pod głośnikiem uzyskasz lepsze nagranie? I don't think so :| Trafisz ślub w plenerze bez nagłośniania i bez porządnego zaplecza polegniesz. Ja w tym sezonie planuje porzucić zabawkowego SmartLav+ i przesiąść się na MKE2-EW Gold. Rejestrator przy głośniku traktuje jako backup + czytania. W rejestrator się nie wpinam bo pracując solo jest z tym często spory kłopot a i jakość kościelnego audio zazwyczaj jest kiepska.

Wracając do szkieł ja u siebie w torbie mam 100% stalek 12,28,35,50,85 i nie wyobrażam sobie realizacji bez czegoś szerszego. Wejścia, wyjścia jakieś tańce, oczepiny - ciężko byłoby płynnie to zrealizować tylko wąskimi szkłami. Jeżeli postawisz na A7SII to albo z jakimś budżetowym zoomem pokroju 18-105 (przy tym ISO f4 to nie problem) w drugiej opcji A6500 z sigmą 16mm i reszta kasy na dźwięk.
"Ojciec Zdzicha"
M4jster

Opinie - porady #2ndcamera#ślub

12.01.2018, 11:05

MKE2-EW Gold

Pożyczałem go ostatnio do filmu instruktażowego - mistrzostwo świata ! :)

Wracając do szkieł ja u siebie w torbie mam 100% stalek 12,28,35,50,85 i nie wyobrażam sobie realizacji bez czegoś szerszego. Wejścia, wyjścia jakieś tańce, oczepiny - ciężko byłoby płynnie to zrealizować tylko wąskimi szkłami. Jeżeli postawisz na A7SII to albo z jakimś budżetowym zoomem pokroju 18-105 (przy tym ISO f4 to nie problem) w drugiej opcji A6500 z sigmą 16mm i reszta kasy na dźwięk.

+1
Necrathal

Opinie - porady #2ndcamera#ślub

12.01.2018, 15:19

Co do mikrofonów krawatowych+ rejestrator do tego. Co moglibyście w "rozsądnym" budżecie polecić?. Oczywiście, żeby jakość była odpowiednia, bo nie chcę wyrzucać na jakiś chiński crap pieniędzy.
Zacząłem się jeszcze zastanawiać nad opcją a7s + monitor do 4k zamiast a7sII. Co myślicie?
Szkła, owszem, myślałem nad czymś pokroju 16 mm ale uważam mimo wszystko, że 35 jest i tak wystarczająco szeroki do większości sytuacji.
mav
Awatar użytkownika

Opinie - porady #2ndcamera#ślub

12.01.2018, 17:56

Ludzie narzekają na boye, a ja mam zestaw 2tx+rx za niecalego tysiaka, kupowanego w fotorimexie i szczerze mi to wystarcza. Owszem, podbijam wysokie tony equalizerem, ale zajmuje to jakieś 15 kliknięć. Możesz go posłuchać na moim kanale, bo kilka pseudovlogow właśnie tym nagrałem. Jak za te pieniądze, to bardzo polubiłem mikroporty ;-)
A73, FS700, kran dron zdzich i takie tam | Moje realizacje | Sprzęt filmowy do wynajęcia

Wróć do „Filmowe przedszkole”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Chmura tagów:

Filmowanie lustrzankamivideodslrCanon C100 mk2 C200 C300SamyangDJI Ronin Mavic Air Phantom ProZhiyun Crane 24kGoProSony FS7 FS5Blackmagic Cinema URSA 4.6KGradingPanasonic GH5s GH5Sony A6300 A6500 A7S2 RX100m5Gimbal