Resolve 14 problem przy renderze stabilizowanych plików

wemlo
Awatar użytkownika

Resolve 14 problem przy renderze stabilizowanych plików

6.07.2017, 07:08

Witam.
Mam pewien problem.
Zmontowałem pewną sekwencję w Premiere Pro. Sekwencja 25p, natomiast jest w niej jedna kamera 50p.
Przerzuciłem ją do Davinci Resolve 14, pokolorowałem, wystabilizowałem co trzeba i tu się pojawia problem. Po wyrenderowaniu gotowych plików (Premiere Pro workflow) te które są w 50p są wyrenderowane niewłaściwie. Chodzi o efekt migotania jakby dwóch obrazów w jednym (na przemian). Nie wiem jak temu zaradzić, a szkoda mi teraz na nowo stabilizować gdy efekty są więcej niż zadowalające...
powiesiłem jedno ujęcie obrazujące problem na vimeo....
https://vimeo.com/224382030/6e7bbef4aa

Dodano po 17 minutach 5 sekundach:
https://drive.google.com/open?id=0B2MnaC3qMDv4bXNFeFVqeklTaEE
Origami
Awatar użytkownika

Resolve 14 problem przy renderze stabilizowanych plików

6.07.2017, 10:36

Ja tam, żadnego migotania nie widzę.
wemlo
Awatar użytkownika

Resolve 14 problem przy renderze stabilizowanych plików

6.07.2017, 11:02

No własnie kolejna dziwna sprawa.
Po wrzuceniu na Vimeo obraz zachowuje się normalnie (oprócz kilku pierwszych i ostatnich klatek).
Natomiast w moim oryginalnym pliku to występuje.
Nagrałem komórką monitor podczas renderingu (link poniżej filmu z Vimeo)
W premiere Pro gdy zaimportuję ten klip migotanie występuje.

Dodano po 2 minutach 21 sekundach:
Origami pisze:Źródło posta Ja tam, żadnego migotania nie widzę.

Mimo że migotania nie ma na tym filmie z Vimeo, widać wyraźnie że pierwsze klatki i końcowe są zupełnie inne (szerszy kadr) tak jakby stabilizacja ich nie obejmowała..
Origami
Awatar użytkownika

Resolve 14 problem przy renderze stabilizowanych plików

6.07.2017, 11:40

wemlo pisze:Źródło posta No własnie kolejna dziwna sprawa.
Po wrzuceniu na Vimeo obraz zachowuje się normalnie (oprócz kilku pierwszych i ostatnich klatek).
Natomiast w moim oryginalnym pliku to występuje.
Nagrałem komórką monitor podczas renderingu (link poniżej filmu z Vimeo)
W premiere Pro gdy zaimportuję ten klip migotanie występuje.

Dodano po 2 minutach 21 sekundach:
Origami pisze:Źródło posta Ja tam, żadnego migotania nie widzę.

Mimo że migotania nie ma na tym filmie z Vimeo, widać wyraźnie że pierwsze klatki i końcowe są zupełnie inne (szerszy kadr) tak jakby stabilizacja ich nie obejmowała..

Tez tak kiedyś miałem tylko w Vegasie. Pomogło ustawienie Dynamic RAM na 0.
wemlo
Awatar użytkownika

Resolve 14 problem przy renderze stabilizowanych plików

6.07.2017, 11:43

Origami pisze:Źródło posta
Tez tak kiedyś miałem tylko w Vegasie. Pomogło ustawienie Dynamic RAM na 0.

Ale mówisz o funkcji w Davinci Resolve?
Gdzie tego szukać?
Origami
Awatar użytkownika

Resolve 14 problem przy renderze stabilizowanych plików

6.07.2017, 12:51

wemlo pisze:Źródło posta
Origami pisze:Źródło posta
Tez tak kiedyś miałem tylko w Vegasie. Pomogło ustawienie Dynamic RAM na 0.

Ale mówisz o funkcji w Davinci Resolve?
Gdzie tego szukać?

Niestety nie znam się na DaVinci, chciałem zasugerować rozwiązanie problemu przez analogię.
wemlo
Awatar użytkownika

Resolve 14 problem przy renderze stabilizowanych plików

6.07.2017, 13:31

Dzięki za chęci. Nawet jeśli coś można w tej kwestii zrobić to ja nie wiem jak i gdzie.
Dziwny ten problem. Wyrenderowalem sekwencje bez stabilizacji i wszystko śmiga.

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka
alias
Awatar użytkownika

Resolve 14 problem przy renderze stabilizowanych plików

6.07.2017, 14:39

wemlo pisze:Źródło posta Nawet jeśli coś można w tej kwestii zrobić to ja nie wiem jak i gdzie.

no ja go nie mogę powtórzyć pracując na samy Davincim, to znaczy renderując z Davinciego nic takiego nie zachodzi
sven

Resolve 14 problem przy renderze stabilizowanych plików

6.07.2017, 15:22

Pojawiła się beta nr5. Może zainstaluj i zobacz czy zadziała?
wemlo
Awatar użytkownika

Resolve 14 problem przy renderze stabilizowanych plików

6.07.2017, 16:00

sven pisze:Źródło posta Pojawiła się beta nr5. Może zainstaluj i zobacz czy zadziała?

Pewnie tak zrobię.
Na razie nie ma spiny. pracuję na Adobe jesli chodzi o montaż, ale muszę przyznać że coraz bardziej szala przechyla się w kierunku Black Magic'a.
Mam nadzieję że uporam sie z tym dziwnym bugiem, najwyraźniej to tylko u mnie jest coś namieszane.

Dodano po 25 minutach 8 sekundach:
Pobrałem beta nr 5, zainstalowałem - dalej to samo.
Mafox_
Awatar użytkownika

Resolve 14 problem przy renderze stabilizowanych plików

27.07.2017, 15:27

jest beta 6 ;)
MafoxVision - filmy promocyjne i spoty reklamowe
Obrazek

Wróć do „DaVinci Resolve”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Chmura tagów:

Filmowanie lustrzankamivideodslrSamyangDJI Ronin Mavic Phantom ProKamery z wymienną optykąZhiyun Crane4kGoProSony FS7Blackmagic Cinema URSA 4.6KGradingPanasonic GH4 GH5Sony A6300 A6500 A99ii RX100m5Gimbal