Canon EOS 1DX Mark II sample i opinie

Wszelkie lustrzanki canona i sprawy z nimi związane
the_watcher
Awatar użytkownika

Canon EOS 1DX Mark II sample i opinie

14.02.2017, 19:07

W sumie, ku mojemu ździwieniu, nikt jeszcze nie założył tematu o jedynce Canona... :o

Jest kilka rozproszonych opinii, pomyślałem, że jeśli ktoś ma coś do dodania, to można to zrobić w osobnym wątku. Tymbardziej, że to jedyna puszka Canona, grając 4KDCI@60p

Ktoś prosił o kilka sampli. Wgrywam je do tego katalogu: SAMPLE
Jednak tu od razu wychodzi, podstawowa wada tej puszki, kilkanaście 10-sekundowych sampli, waży ok 40GB :shock: więc trochę potrwa skopiowanie reszty...

Wrzuciłem też EOS Movie Utility do podglądu plików. Można nim sprawdzić ustawienia ekspozycji, ISO, i profile kolorów.
kms

Canon EOS 1DX Mark II sample i opinie

14.02.2017, 21:26

Wielkie dzięki za sample ;)
kulfi82
Awatar użytkownika

Canon EOS 1DX Mark II sample i opinie

14.02.2017, 21:34

Pobrałem jeden plik, faktycznie 10 sekund = 1GB kogoś trochę porąbało.. Po drugie ciężko mi było to jakoś rozsądnie odtworzyć VLC, QT poległy, radę dał windowsowy Filmy i TV ale albo rwało albo materiał nagrany został w jakimś dziwnym klatkarzu. Obrazek żyletka, jakby tak kręciły 6D, 5D sytuacja na rynku mogła by wyglądać inaczej niż obecnie. :(
"Ojciec Zdzicha"
kms

Canon EOS 1DX Mark II sample i opinie

14.02.2017, 21:49

Pobrałem oba dostępne pliki i w 100% zgadzam się z poprzednikiem. Obraz miodzio. Ale jak pomyślę, że na kartę 64gb wejdzie około 9-10min materiału to mam wrażenie, że canon zrobił sobie z nas jaja. WMP nie odtworzył, poszło na QT ;) Watcher, jaki masz kombajn do edycji tych plików? ;) Bo u mnie płynne odtwarzanie jest trochę problemem, a nie chce myśleć co będzie po korekcji kolorów ;)
alias
Awatar użytkownika

Canon EOS 1DX Mark II sample i opinie

14.02.2017, 22:30

Panowie - proxy się kłania :lol:
kms

Canon EOS 1DX Mark II sample i opinie

14.02.2017, 22:52

alias pisze:Źródło posta Panowie - proxy się kłania :lol:

Proxy to jedno, ale ile TB dysków trzeba kupować co miesiąc ;)
alias
Awatar użytkownika

Canon EOS 1DX Mark II sample i opinie

15.02.2017, 00:05

wystarczy jedna dobra macierz 1PB ;)
the_watcher
Awatar użytkownika

Canon EOS 1DX Mark II sample i opinie

15.02.2017, 00:06

Hehe, mi też ścina. Tyle, że w praktyce jak kręciłem dla klienta 4K to tylko 25fps i potem resampl do FHD. Wtedy też wchodzi ok. 30min na każdą 64kę (i wystarcza czipny Compact Flash !!!)

Tu wrzuciłem 4K@50fps, a dla testu skręciłem jeszcze 60fps (NTSC), oczywiście pliki jeszcze większe...

Te dwa które wrzuciłem, są w profilach "Fine Detail" i czymś na wzór C-loga, kupiony od EOSHD. Pewnie nie jest to typowy profil logarytmiczny, ale jednak dużo mniej kontrastowy od jakichkolwiek typu Cine. Zrobiłem też fotkę 15x21 ze stop klatki, jest OK, choć dupy nie urywa. Pewnie dlatego, że przywykłem do mocnego dłubania w rawach i żaden JEPG mnie nie zadowala ;)

Porobiłem jeszcze parę testów na AF tracking, w poprzek kadru i na zbliżanie oddalanie. W pierwszym przypadku słabo, w drugim jak się uda. KMS chciał zalukać, jak się skopiuje na serwer to dam znać. Niestety łącze mam tylko 120/10 mega i zajmuje to wieki :(
alias
Awatar użytkownika

Canon EOS 1DX Mark II sample i opinie

15.02.2017, 08:20

jak instalujecie kodeki k-lite to instalujecie też player MPC który w nich jest
te sample chodzą płynnie w tym playerze na starym lapku i3 bez zewnętrznej grafiki ;)
nie wspomnę już o tym że on akceptuje wszystkie kodeki zainstalowane w systemie :lol:
kulfi82
Awatar użytkownika

Canon EOS 1DX Mark II sample i opinie

15.02.2017, 08:23

Ja od czasów VLC przestałem instalować wszystko co ma w nazwie kaza. Ale co ciekawe tutaj też dość wyraźnie widać Twój problem z poprzedniego posta. Filmy i TV zupełnie inaczej wyświetlają kolory niż VLC i QT
"Ojciec Zdzicha"
alias
Awatar użytkownika

Canon EOS 1DX Mark II sample i opinie

15.02.2017, 08:44

kulfi82 pisze:Źródło posta Ale co ciekawe tutaj też dość wyraźnie widać Twój problem z poprzedniego posta. Filmy i TV zupełnie inaczej wyświetlają kolory niż VLC i QT

i to jest dziwne bo przecież te sample to zwykłe rec.709 a nie jakaś szersza przestrzeń
chyba że w opcjach aparatu była zafiksowana opcja enhanced color czy coś podobnego
kulfi82
Awatar użytkownika

Canon EOS 1DX Mark II sample i opinie

15.02.2017, 08:56

ja bym raczej podejrzewał jakiś dziwny patent windowsowego kodeka. Niestety ta aplikacja kompletnie pozbawiona jest jakichkolwiek ustawień więc raczej się nie dowiemy co i jak ona robi.
"Ojciec Zdzicha"

Wróć do „Canon”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Chmura tagów:

Filmowanie lustrzankamivideodslrCanon C100 mk2 C200 C300SamyangDJI Ronin Mavic Air Phantom ProZhiyun Crane 24kGoProSony FS7 FS5Blackmagic Cinema URSA 4.6KGradingPanasonic GH5s GH5Sony A6300 A6500 A7S2 RX100m5Gimbal